Vágjunk sörös, borosüveget házilag!

_MG_6349.jpg

Régóta terveztem, hogy meglévő érdekes sörös-borosüvegekből készítsek különböző használati és dísztárgyakat, viszont a vágások pontatlansága mindig visszatartott. A különböző fonal égetéses módszerekkel nem lehet pontos és tiszta vágási felületet elérni. A most következő szerkezetet a neten bogarásztam, mivel kis hazánkban hasonló nem kapható, külföldről rendelni pedig drága és hosszú idő.

A lenti eszköz olcsó és szakértelem nélkül is bárki elkészítheti.

1. lépés: a vázlat

the sketch
A mérés után kiderült, hogy néhány palacknak a 12cm-es támasz kevés, ezért az elkészítésnél a 17 cm került megvalósításra. Ez elég ahhoz, hogy a  kis sörösüvegek és az 1 literes borosüvegek is stabilan álljanak. Az elkészítése nagyon egyszerű. A célom az volt, hogy építsek egy csuklós kart, ami  axiális irányban beállítva elég  erős ahhoz, hogy a pozíció fenntartása közben nyomja a kést a üvegre.

2. lépés: Az összetevők

the components
_MG_6189.jpg
_MG_6190.jpg
_MG_6193.jpg

A fa alap egy szalámi vágó deszka, kb. 14 x 25 cm,  vagy bármi hasonló alap tökéletes a projektünkhöz. A  fő részek az üvegvágó korong, négy  bútorgörgő, egy darab kábelcsatorna és néhány fa léc. A görgők átmérője  nem lehet több, mint 4 cm és gumi felületűek legyenek. A fa lécek: egy darab 25 x 4 x 2 cm (hosszúság, magasság, szélesség), egy darab 11 x 4 x 2 cm és körülbelül 25 cm hosszú 1 x 2 cm. A kábelcsatorna 25 cm hosszú és 2 cm széles, levehető  takarójú. Szükség lesz még ragasztóra, különböző típusú csavarokra és négy gumitalpra.

 

3. lépés: az első lyuk

first holes
_MG_6200.jpg
A kép csak illusztráció, a lyukakat természetesen fúrógéppel készítettem, ha van oszlopos fúrónk akkor azzal még pontosabban tudunk dolgozni. Kezdjük a kábelcsatornával, vágjunk a fedélből egy 8 cm-es darabot, majd az alsó kép alapján fúrjunk rá 4 lyukat. A 25 cm-es alj két végére majd befelé 8-8 cm-re kerüljenek furatok.

4. lépés: a sín …

let's make the joint...
_MG_6202.jpg
Vágjuk le a két kisebb fadarabot (3 x 2 x 1 cm) majd 7 mm-re a szélétől fúrjunk egy lyukat a hosszabb tengely mentén. A darabokat tegyük egy sima felületre, és jelöljük át a kábelcsatorna fedél furatait. Ezután fúrjuk ki a négy lyukat a csavaroknak.

5. lépés: … és a kar

...and the arm
glasscutter15.jpg
glasscutter18.jpg
Vékonyítsuk el a kar végét, hogy befoghassuk a vágófejet. Törekedtem rá, hogy a vágófejet további fúrás nélkül használjam fel. Egy nagy csavarral rögzíthetjük a fába mart horonyban. Később ezt a csavart kicseréltem egy anyás átmenő csavarra, amivel jobban meg tudtam szorítani a vágófejet.

6. lépés: állítsuk össze a vágómechanizmust

let's assemble the cutter mechanism
glasscutter19.jpg
glasscutter20.jpg
glasscutter21.jpg
glasscutter22.jpg
Az első elképzelésem az volt, hogy a két kis fadarabot közvetlenül a kábelcsatorna-fedélhez csavarozom.  Ez a megoldás nem működött, mert a kar nem volt elég stabil. Ezért egy további lécet szabtam a csatornafedél és a kar közé,  hogy stabilizáljam az eszközt.
Miután a lécdarabokat felcsavaroztuk, helyére illeszthetjük a hosszú felfogócsavarokat, ezekkel megjelölhetjük a kar végén a furat helyét.

7. lépés: a gerendák ragasztása

glue the beams
glasscutter12.jpg
glasscutter13.jpg
Illeszd a csatornát a helyére, jelöld be a furatok helyét és fúrd ki a lyukakat a ragasztás előtt, de ne csavarozd fel a sínt, csak a ragasztás után.
Helyezd el a táblán a görgőket s jelöld ki a nagyobb léc helyét. Én kétkomponensű ragasztót használtam, mivel gyorsabban köt, de normál faragasztót is lehet használni.

8. lépés: A görgők

the rollers
glasscutter17.jpg
Amíg a hosszabb léc ragadására várunk, kifúrhatjuk a lyukakat a görgők rögzítéséhez. Nagyon rövid csavarokat használjunk, hogy ne hatoljanak át a táblán. Az utolsó két furatsor arra szolgál, hogy hosszabb palackok vágásakor áthelyezhessük a görgőket a stabilabb alátámasztáshoz.

9. lépés: a sín és a gumilábak

rail and rubber feet
glasscutter24.jpg
Szereljük fel a görgőket, csavarozzuk fel a kábelcsatornát és ragasszunk 4 gumilábat a tábla aljára.

11. lépés: A palack ütköző léc

the bottle stop
Ragasszuk a rövidebb lécdarabot a tábla szélére, így ütközőként fog szolgálni a palackok vágásánál. Ellenőrizzük, hogy elég magas-e, nagyobb palackok is felfekszenek-e rá. Mivel ez a léc támasztékot is ad a hosszabb léc számára, érdemes összeragasztani vagy összecsavarozni őket.

12. lépés: próbáld ki!

test it!
glasscutter28.jpg
glasscutter29.jpg
Itt az idő a készülék kipróbálására. Én egy nagyobb boros és egy kisebb sörösüveget választottam.
Sajnos mutatkozott néhány hiba a gyakorlatban:
  1. mint azt már korábban említettem, a kar csatlakozása nem volt elég erős
  2. a vágó pengéje nem ért a nagyobb palack falához,  először a vágókés tartószerkezete érintette az üveget
  3. a penge útvonala egy kicsit elcsúszott a kerületen, és kisodródott belőle

13. lépés: problémák megoldása

solve issues
glasscutter32.jpg
glasscutter33.jpg

A problémák megoldása nem  nehéz:

  1. 8 cm-es faléc a kar-szerkezet és a kábelcsatorna fedél közé merevítésnek
  2. A karon ferde horony vágása
  3. A penge átmenő csavarral rögzítése, ami nem engedi a pengét elmozdulni.

Ezek a javítások már szerepelnek az előző lépéseknél, de a képet részletesen itt láthatjuk.

14. lépés: mi hiányzik?

what's missing?
glasscutter36.jpg
glasscutter38.jpg
glasscutter39.jpg
Üveg? Igen, igazad van … A végső változat elkészültéig az összes üveget felhasználtam. Az új próbához várni kell míg pár üveg sört elfogyasztok.

15. lépés: megcsináltam !! [UPDATE]

I did it!! [UPDATE]
glasscutter41.jpg
Végül sikerült! Miután a vágófej egyetlen vágással körülkarcolta a kerületet,  az üveget egy kis égő felett forgattam fél percig, megálltam tíz másodpercig, majd hideg víz alá tartottam, és hallottam, hogy az üveg elpattan! A vágott éleket egy sima felületre helyezett közepes és finom szemcséjű csiszolópapírral finomítottam.

16. lépés: Az utolsó javítás [UPDATE]

Last improvement [UPDATE]
_MG_6408.jpg
_MG_6402.jpg
A tökéletes vágás eléréséhez a fa kart egy keményebb U profilú fém karra cseréltem. A kar alatt a sima mozgás eléréséhez a fa részeket legömbölyítettem.

17. lépés: vége?

the end?
_MG_6401.jpg
_MG_6415.jpg
_MG_6416.jpg

Ez az új megoldás nagyon jól működik, mivel a lemezen pontosan lehet rögzíteni a vágófejet és nem hajlik, mint a fa. A karcolás során nem táncol a penge, ugyanabba a nyomvonalba érkezel, mint ahonnan elindultál, ami alapvetően fontos a tökéletes vágáshoz.

Mentés

Vélemény, hozzászólás?