Kemény a tél? Etessük a madarakat!

Az utóbbi években el is felejthettük, hogy a hosszú havas, fagyos időszakokban gondoskodnunk kell itthon telelő kis szárnyas barátainkról. Nagy hasznot hajtanak ők nekünk tavasztól őszig, a rengeteg apró rovar elfogyasztásával, gyümölcseink kukacmentesen tartásával, fület gyönyörködtető éneklésükkel. Ahhoz, hogy mindezt élvezhessük, biztosítanunk kell, hogy találjanak maguknak eleséget akkor is, mikor a természet sanyarúan bánik velük.

Ha pedig a madáretetőt ablakunkból jól látható helyre tesszük, akkor még a kis kosztosokat is jól megfigyelhetjük evés közben 🙂 Arra ügyeljünk, hogy macskabiztos legyen a hely, ahova tesszük!

Az etetés könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak, hogy átvészeljék a hideg időszakot, de csak akkor, ha az etetést folyamatosan, egész télen végezzük. A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását,  könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán. Mivel etessük a madarakat?  Az olajos magvak napraforgó, köles, dió és  állati  zsiradékok (szalonna, faggyú) mellett  gyümölccsel, elsősorban  almával is etessünk őket. Ezeket lehetőleg szúrjuk fel bokrok és fák ágcsonkjaira.

Madáretetőket lehet készen vásárolni, de egy kis kézügyességgel magunk is készíthetünk. Panelházak erkélyén alkalmazható az egyszerű  etetőtálca, ami sekély faládától műanyag virágalátétig bármi lehet, a lényeg az, hogy a tálca aljára fúrjunk néhány 2-3 mm átmérőjű lyukat, ahol a hólé és az esővíz kifolyhat belőle. A függeszthető etetők is igen sokfélék lehetnek a szépen kidolgozott fa házikótól, a fémhálóból vagy műanyagból készült gyári önetetőkön át a kreatív kézimunkával készülő lopótökig  és rögtönzött etetőkig. Ezek mellett az alaptípusok mellett számos különleges alakú és feltöltésű etetőt, itatót és madárodút  is készíthetünk egy kis fantáziával: íme néhány ötlet képekben.

Képek forrása: http://alkotnijo.lapunk.hu

Madáretetők, itatók vegyesen

Spatulából készült függő madáretető

Teás készletből

Virágcserépből és virágalátétből

Fém kannából

Pet palackból két fakanál felhasználásával készült egyszerű madáretető

Műanyag dobozból és színes műanyag tálcákból

Házikó, fa madáretető

Házikó

Többszemélyes madár-lak

Festett madár-lak

Vasvillára szerelt madár odú

Kivájt farönk etető

Tökből kivájva

Tök házikó

Tejes vagy üdítős dobozokból kialakítva

Nádfedeles madáretető

Műanyag tálkákból

Kiszuperált lámpából-madáretető

Madár odú fonott kosarakból

Faragott madár odú

Madár odú

Kellemes barkácsolást!

Üdvözlettel: Barkácsolók Boltja

 

 

Mentés

Vélemény, hozzászólás?