Karácsonyfa házilag

Környezetbarát karácsonyfák a fenyőerdők védelmében

Az élő karácsonyfa-állítás hagyománya csupán a 19. századtól létezik, érdemes lenne környezetbarát megoldást találni helyette. Összegyűjtöttünk jónéhány ötletet, szemezgessetek belőlük:

Vintage karácsonyfa variációk

A vintage hangulat mindig egy kissé költői, művészi, natúr. A könyvlapokból készített karácsonyfa tetején csillag helyett egy üres képkeret áll, a fa törzse pedig zsinórból készült. Ehhez a stílushoz díszek nem is kellenek. A faágakból kreált karácsonyfa apró lógó díszei köré azonban még izzókat is tekerhetsz, melyek gondoskodnak a megfelelő hangulatvilágításról.

44

Pom-pom és patchwork

A zöld anyagból varrt fenyőfa arany szegéllyel és arany csillaggal a tetején tökéletesen visszaadja az igazi karácsonyfa hangulatát. A színes pom-pom labda karácsonyfa sziluett pedig már egy vidámabb verzió, mely inkább csak egy szimbolikus jelkép.

11

Tűlevelek papírból és egy világító sziluett

Mire képes egyetlen karácsonyfa izzó? A fenyőfa alakzatban kifeszített izzók akár egy komplett karácsonyfát is helyettesíthetnek, bár szintén csak sziluettként jelenítik meg a hagyományos karácsonyfát. A papír tűlevelekből készült fenyőfa, szintén egy kreatív ötlet, melyet ragasztásos technikával lehet elkészíteni, szintén házilag.

22

Kis karácsonyfa parafa dugókból

Íme, egy kreatív karácsonyi asztaldísz: apró karácsonyfa színes parafa dugókból, zsineggel átkötve. A parafa dugókat először ragaszd egymáshoz, így könnyebb lesz átkötni őket, majd díszítésként pár gombot vagy flittert is ragaszthatsz a parafa fára.

33

Vidám karácsonyfa papírgurigákból…

A papírgurigákból összeragasztott karácsonyfa első hallásra nem tűnik épp a legünnepélyesebb megoldásnak, azonban, ha az üres karikákba színes gömböket és díszeket teszel, máris egy nagyon vidám kompozíció tárul a szemed elé. Akár illatos portpourrit is helyezhetsz a különböző méretű karikák belsejébe.

55

 

forrás: http://impressmagazin.hu (Zentai Bogi)

Miért kell az alternatíva?

Hogy valaki miért nem fenyőfát díszít karácsonykor, annak több oka lehet. Egyrészt ott van a környezetvédelmi és az anyagi megfontolás: a kivágott a fenyő is elég drága, a cserepesről már nem is beszélve.

De akkor is választhatunk ilyen megoldást, ha otthonunk több pontján is elhelyeznénk valamilyen dekorációt. Továbbá  jó megoldás lehet valamilyen fenyő formájú kellék, ha valaki alig van otthonában az ünnepek alatt. Sorolhatnánk még az okokat, de inkább megmutatjuk a mi kedvenc alternatív karácsonyfáinkat.

egyéb

A forma a lényeg

Az alternatív karácsonyfák lényege, hogy fenyőalakúaknak kell lenniük. Alapanyaguk szinte bármi lehet, ennek csak az eszközkészletünk, az időnk és a fantáziánk szabhat határt.

karifa

Fali dísz

A falon is elhelyezhetjük barkácsolt karácsonyfánkat, ehhez felhasználhatunk faágakat, háromszög alakú formákat egymásra helyezve, de akár egy vékony kötelet is.

botok a falon

 

háromszögek a falon

Díszek

Hogy alternatív karácsonyfákra teszünk-e díszt, és ha igen, akkor milyet, már szintén ízlés és kreativitás kérdése. Adott esetben maga a dísz fog a karácsonyi jelképre emlékeztetni miket.

deszka

Fények

Sokak szerint a karácsonyfa legszebb része a világítás, a gyertya vagy az égősor. És ebből kiindulva miért ne lehetne ünnepi otthonunk dísze csak egy égősor? Erre is szép példákat találtunk.

fények

Újrahasznosítás

Könyvből, papírból is lehet karácsonyfa. Ebben az esetben lényegében nem is kell alapanyagra költeni, elég csak körülnézni a lakásban.

könyv_papír

Egyéb anyagok

Boros dugó, lufi, masni – a lehetőségek szinte végtelenek. Persze ezekből az “alapanyagokból” fenyőformát készíteni már eggyel nagyobb feladat, eléggé időigényes.

egyéb anyagok

 

Létrát még nem ért ilyen megtiszteltetés!

Végezetül egy nagyon helyes változat: a feldíszített létra. Akik csak most költöztek be lakásukba, azoknak ideális megoldás lehet. Mellette az egyik legszebb, faágakból készített alternatív karácsonyfa látható.

nagy

Forrás: Keresztes Eszter (képek: Pinterest)

Mentés

Vélemény, hozzászólás?