Hogyan vásároljunk porszívót?

 

Ha valaha valaki vett már porszívót, akkor minden bizonnyal találkozott azzal az adottsággal, hogy rengeteg féle van. A gyártók egyre több típusú, formájú porszívót gyártanak, amiből nem egyszerű a választás. A legtöbb márka már nagyon jó minőségű, tartós készülékeket gyárt, amik optimális esetben évekig tökéletesen működnek bármiféle üzemzavar nélkül. Így a döntést sokkal inkább egyéni preferenciáink, ízlésünk alapján kell meghozni. Milyen felületeket fogunk tisztítani? Mennyire fontos, hogy halk legyen? Porzsákos, vagy porzsák nélküli porszívót szeretnénk?

Alább végigvesszük, hogy mik azok a főbb döntési pontok, amik mentén le tudjuk szűkíteni az amúgy óriási porszívó kínálatot, és egy olyan készüléket tudunk választani, ami hosszú évekig segít a háztartás tisztántartásában.

 

Főbb tulajdonságok, amik befolyásolhatják a döntést

 

  1. Típus – Fontos jól végiggondolni, hogy milyen típusú padlót, felületet fogunk porszívózni, ez ugyanis komoly befolyásoló tényező lehet a választásnál.
  2. Kényelem – Mindenképpen javasolt kipróbálni a porszívót mielőtt megvesszük. A doboza alapján, vagy egy kép alapján nem fog kiderülni, ha kényelmetlen a kezelése.
  3. Szűrés – Amennyiben a családban van allergiás, akkor mindenképpen javasolt olyan porszívót választani, ami HEPA szűrővel felszerelt, ez ugyanis nagyon nagymértékben tudja megszűrni a levegőbe visszaáramló port.
  4. Tartozékok – Jól nézzük meg, hogy milyen tartozékokat adnak az adott termékhez. Mindenképpen járjanak hozzá azok a tartozékok, amikre szükségünk van, de ne fizessünk feleslegesen azokért, amikre semmi szükség. Például nincs mindenkinek szüksége kárpittisztító fejre.
  5. Hang – Vannak, akiknek rendkívül fontos, hogy a porszívó működése csendes legyen. Az ő igényükre válaszul néhány gyártó készít olyan porszívókat is, amikben a motor körül szigetelést is alkalmaznak. Ha a hang szempont, mindenképpen ilyen készüléket válasszunk.
  6. Porzsák – A porzsákos és porzsák nélküli porszívók között nincs teljesítménybeli különbség. A különbséget az adja, hogy a porzsákos készüléket higiénikusabb üríteni, mint a porzsák nélkülit, ahol porszívózás után ki kell mosni a tartályt. Porzsákos porszívók esetén szempont lehet még az S-Bag kompatibilitás. Az S-bag egy porzsák szabvány, aminek köszönhetően az átlagnál egyszerűbben szerezhetünk porzsákot a porszívónkba, és nem is kell mindenféle kódneveket megjegyezni.

 

porszivo-tartozek.jpg

Porszívó típusok

 

Álló vagy Tartályos? – Az állóporszívók főleg az Egyesült Államokban elterjedtek, de természetesen itthon is megvásárolhatók. Ha csak szőnyegtisztításra használjuk, akkor ez a jobb, ugyanis a szívófejnél található forgókefe jobban fel tudja szedni a port. A tartályos porszívók itthon jobban elterjedtek, és felhasználásuk is szélesebb körű.

Morzsaporszívók – A morzsaporszívók nagyon kicsi, kézi porszívók, jellemzően elemmel, vagy akkumulátorral üzemeltethetők. Leginkább akkor hasznosak, amikor a szennyeződést olyan helyről kell eltávolítani, ami a normál porszívóval nehezen érhető el.

 

Egyéb tulajdonságok

 

Motorteljesítmény – A motor áramfelvételének mérőszáma. A magasabb motorteljesítmény nem feltétlenül jelent jobb tisztítást. 2014 szeptemberétől az EU betiltotta a nagy teljesítményű porszívók gyártását, így 1400 W-nál egy újonnan gyártott készülék sem lehet nagyobb teljesítményű.

porszivo-legaramlas.jpgAirflow, azaz levegő áramlás – A motorteljesítménynél sokkal pontosabb információval szolgál a porszívó hatékonyságáról. Sajnos itthon nagyon kevés áruházban, webáruházban tüntetik fel ezt az adatot. Jellemzően L/s a mértékegysége, azaz egy másodperc alatt hány liter levegő áramlik át.

 

Szűrőrendszer – Egy porszívó szűrőrendszere széles skálán tud mozogni a nem létező (csak egy porzsákba gyűjti a port), és a fejlett, hatékony szűrőrendszer között (Pl: 100 mikronnál is kisebb részecskéket is képes megszűrni). A szűrőrendszerrel rendelkező porszívók jellemzően drágábbak, de nagyon hatékonyan tudják csökkenteni a lakásban található allergén anyagokat. A HEPA szűrők például a részecskék 99.97%-át meg tudják szűrni. Nem véletlenül használják ezt a technológiák egészségügyi területen is.

Por gyűjtő – A beszívott port egyes készülékek porzsákba gyűjtik, némelyek pedig tartályba. Hatékonyság tekintetében nincs különbség. A tartályt, illetve az üríthető textil porzsákot kevésbé higiénikus üríteni, mintha szimplán eldobnánk a megtelt papír, vagy szintetikus porzsákot.

Szerkezet – Lehet műanyag, vagy fém. A Fém szerkezetű porszívók jellemzően strapabíróbbak.

Vezeték hossza – Nagyon fontos szempont választásnál, hogy a vezeték hossza megfelelő legyen. Az optimális, ha a lakás egyes részeit úgy fel lehessen takarítani, hogy közben nem kell másik konnektorba dugni a porszívót.

Forgókefe – A forgókefe a szívófejnél található, és nagyban segíti a szőnyegek hatékony tisztítását. Ha a porszívó be van kapcsolva, akkor a kefe folyamatosan forog a készülék alatt, és felszedi a szőnyegből a port.

Egyéb kiegészítők – Lecsatolható / cserélhető gégecső, toldó cső, kárpittisztító kefe, saroktisztító kefe.

Fényszóró – Vannak porszívók, amiknek lámpát szereltek az elejére. Hacsak nem valami kifejezetten sötét helyen kell takarítani, ez a funkció felesleges.

 

A fenti tulajdonságok figyelembevételével elég szépen leszűkíthető a piacon található porszívók köre, így remélem sikerül némileg megkönnyítenem a döntést ezzel a cikkel. És ne felejtsd el: ha a porszívóhoz porzsákra, vagy szűrőre lenne szükséged feltétlenül nézz körül itt.

(forrás: internet)

Vélemény, hozzászólás?