Halloween

Nálunk ugyan nem szokás konkrétan tartani a halloweent, de manapság már egyre több helyen felkapottá válik. A halottak napján tartott ünnep egyébként sokkal ősibb eredetű, mint hinnénk.

Az eseményt eredetileg elsőként az angolszászok vették át az ősi kelta ünnepből aminek hagyományos neve a Samhain, és a boszorkányok a mai napig így is tartják meg. Ez a nap október 31.-vel kezdődik. Eredetileg a kelta napisten tiszteletére rendezték, mivel 31.-re esik a kelta újév, számukra ezzel a nappal ér véget a bőség időszaka. Úgy hitték ilyenkor a napistent fogságba ejti a holtak és a sötétség istene ( vagyis hivatalosan is eljön a hideg borongós téli időszak), és a világot pár hónapig a sötétség uralja. Ezért áldozatokat mutattak be a napistennek is megköszönve számára a bőséges termést, és a föld melegítését. Úgy hitték hogy pont ezen a napon a holtak is vándorútra indulnak, a saját birodalmukba, ezért hogy ne zavarják össze az élők életét számukra is ajándékokkal kedveskedtek. Az ünnepet a rómaiak is átvették. Mellékesen ugyanekkor ünnepelték a mindenféle szellemeket és démonokat is – azt tartották ugyanis ezen a napon gyűlnek ezek össze ( a démonok régen nem feltétlen gonosz lényeket jelöltek) – innen a változatos jelmezvilág.

Ha ismerjük tehát a halloween eredetét, akkor rájövünk hogy tulajdonképpen cseppet sem esik messze a halottak napjától, a különbség csupán abban rejlik, hogy előbbi inkább az ősi formája, míg utóbbi leginkább a keresztény hagyományokból eredeztethető.

Tehát, ha valaki mégis úgy érzi, hogy ezen a napon szeretné kicsit vidámabbá tenni ezt az ünnepet, ne legyen lelkiismeret furdalása.

A képen egyszerű, festett fa gerendadarabokból készült dekorációt láthatunk (forrás: internet)

Barkácsolók Boltja fényképe.

Mentés

Vélemény, hozzászólás?