Itt a tél! Spóroljunk a fűtéssel! 2.rész

Az előző részben átnéztük, milyen tényezők befolyásolják hőérzetünket (aki kihagyta itt pótolhatja), mik az optimális értékek. Most konkrét ötletekkel és megoldásokkal folytatjuk.

Termosztát

termosztatLáthattuk, a napszakonkénti hőmérséklet nagyon fontos, könnyű átlátni, itt igen csak sokat spórolhatunk. Egyedi fűtésrendszernél kezdjünk a termosztáttal. Ne legyünk lusták és feledékenyek éjszakára és mikor nem tartózkodunk a lakásban (jellemzően hétköznap napközben) lejjebb tekerni a termosztátot, ha mégis tudjuk, hogy ez számunkra komoly megterhelés, cseréljük le programozhatóra. Ezeket már 7000 Ft-tól megvásárolhatjuk és magunk is felszerelhetjük. Egy fűtési szezon alatt többszörösen behozza az árát, és szabadon, akár minden napra külön-külön beállíthatjuk.

 

radiatorszelep

 

Régebbi, főleg panel lakásokban a fűtést lakásonként csak a radiátoroknál tudjuk szabályozni. Kényelmetlen és pontatlan ezek tekergetése, ezért ilyen helyekre termofejes radiátorszelepet szerelhetünk. Sajnos ezek ára igen borsos és ajánlatos minden radiátort ellátni vele. A képen látható kb. 6000 Ft. Hosszútávon ugyan megéri, de érdemes előtte átgondolni a beruházást.

 

 

Hagyományos kazánoknál, cserépkályháknál a megfelelő tüzelőanyag megválasztása a legfontosabb, rossz minőségű esetén nagyon sok pénzt pazarolhatunk el. Itt is fontos a fokozatosság, inkább többször tegyünk kevesebbet a tűzre mint egyszerre nagyon sokat. Hamarabb tönkre megy a készülék és csak ingadozó hőmérsékletet kapunk.

 

Radiátorok karbantartása

 

radiatorVízteres fűtéseknél nagyon fontos a radiátorok állapota. A hatásfok jelentősen csökken a koszos, poros vagy nem megfelelően légtelenített készülékeknél. A por nagyon jó szigetelő így megakadályozza az optimális hőleadást, lehetőleg évente egyszer a rejtett helyeket is próbáljuk meg kitakarítani.

 

 

A levegős rendszer furcsa, földöntúli hangokakulcst  képes magából kiadni. A radiátor levegősségét könnyen megtudjuk állapítani, egyszerűen nem egyenletesen melegít, a felső része hideg. Légzsák alakul ki, ez a radiátor korróziójához vezet, ami így hamarabb tönkre megy. Ilyenkor légteleníteni kell a rendszert. A radiátor szabályzószelepével ellentétes oldalon tudjuk ezt megtenni, szakember sem kell hozzá. Általában egy speciális légtelenítő kulcs (a régi játékfelhúzókra hasonlít) vagy egy 8-as imbuszkulcs segítségével. Ezek szaküzletben vagy barkácsboltban beszerezhetők.

 

A légtelenítő kulegtelenlccsal fogd meg szorosan a fűtőtest légtelenítő szelepét, majd lassan és óvatosan forgasd el a szelepet az óramutató járásával ellentétes irányban.

Nagyon lassan dolgozz: csak negyedfordulatnyit tekerd el, majd ezután még egy negyedfordulatnyit. Az óvatosság azért fontos, mert, ha túlfordítod a szelepet, könnyen kieshet és elveszhet a szelepet lezáró, apró tű. Eközben még egy kis rongyot tarts a szelep alá, hogy felfogd a kifutó vizet. Addig tekerd a szelepet, amíg meg nem hallod azt a sziszegő hangot, ami a levegőre utal. Ekkor semmiképpen ne tekerd tovább, csak tartsd a szelepet addig, amíg a vízcseppek meg nem jelennek. Ekkor azonnal zárd el a szelepet, és tekerd vissza jó szorosan. Egy óra múlva ellenőrizd, hogy felmelegedtek-e a radiátorok. Ha minden részük egyenletesen meleg, jól dolgoztál.

Miért a falat fűtjük?

hotukor

 

A hőtükör működésének lényege, hogy a radiátor hátsó lapja által kibocsátott hőt a szoba felé irányítja. A radiátor minden irányban közel azonos mértékben adja le a hőt. A fal felé néző panel jórészt nem a szobát, hanem a falat melegíti, vagyis leginkább a kinti levegőt. A hőtükör hővisszaverő réteggel ellátott polietilén hablemezből készült, égésgátló anyagból.

 

Hőtükör használata

  1. A radiátornál 1 cm-rel kisebb téglalap kivágása. hotukor2A falon jelöljük be a felerősítés helyeit.
  2. A fal és a hőtükör hab oldalának megkenése (kloroprén bázisú pl. Tradifix Super) ragasztóval. A felragasztásig várjunk pár percet.
  3. A hőtükröt a teljes felületének illesztésével és végigsimításával ragasszuk fel.
  4. A radiátor konzolhelyeinek bejelölése után késsel vágjuk ki ezt a részt a hőtükörből. A radiátor felszerelhető.

FONTOS! Gázkonvektor esetén nem használható!

Nyílászárók, a huzat

huzatSokan emlékezhetnek még nagyanyáink jól bevált ablakba helyezett különböző anyagokból varrt hurkákra-kígyókra a huzat ellen. Bár a célra részben megfelelnek, azért érdemes haladni a korral.

 

 

profilok

 

Ha a legegyszerűbb, leggyorsabb és legkevesebb kosszal járó módszert szeretnénk választani, az ablakszigetelő profilokat nekünk találták ki. Ezek az E, P és D profilú szigetelőanyagok nemcsak szaküzletekben, hanem barkácsboltokban és nagyobb áruházakban is beszerezhetők. Eszközigénye ennek a szigetelési eljárásnak tulajdonképpen nincs is, hiszen a profilok öntapadósak, legfeljebb egy olló vagy kés kell a méretre vágásukhoz. Először a megfelelő méreteket kell megállapítani. Ezt könnyen megtehetjük egy darab gyurma segítségével. Nyomjuk a gyurmát a tokra, majd csukjuk be az ablakot. Kinyitás után máris megtudjuk mérni a tok és az ablak közötti hézagot. Rossz állapotban lévőknél érdemes több ponton elvégezni a mérést és az alapján dönteni. Fontos ezt minden ablaknál végezzük el, ezek a profilok méterben kaphatók, így minden ablakra a megfelelőt vegyük meg.

 

ragasztA profilok felragasztása előtt tisztítsuk meg a felületet, majd alaposan töröljük szárazra. A fóliát ne egyben távolítsuk el a már méretre szabott profil hátuljáról és ne egyszerre ragasszuk fel az egész csíkot, hanem mindig szakaszonként haladjunk, mert így sokkal pontosabban, egyenesebben tudjuk felilleszteni a profilokat. Ez a szigetelési eljárás nagyon közkedvelt, az ablakok minden típusánál alkalmazható és olcsó is, ugyanakkor megvannak a maga hátrányai. 2-3 évente bizony újra kell cserélni, mivel a ragasztás a pára és az elöregedés miatt elenged.

 

fesu

Az ajtóknál hasonlóan járhatunk el, itt csak az aljánál lehet különbség, ha nincs küszöb vagy nagy a hézag felesleges profilt ragasztani. Ilyenkor úgynevezett ajtófésűt szerelhetünk fel, mely nem csak szigetel, de megakadályozza a szilárd szemetek ajtó alá szorulását.

Új műanyag ablakok, téli-nyári átállás

teliAz új, modern műanyag nyílászáróknál létezik egy téli-nyári átkapcsoló. Ez típusonként nagyon különböző ezért a forgalmazónál érdeklődjünk utána nálunk hol is található. Nyári állásban az ablak kevésbé feszül a tokhoz, hézag marad. Míg téli állásban teljesen hozzá feszül. Egy papírlap segítségével könnyen ellenőrizhetjük.

 

nyari

Tegyük a lapot a tokhoz és csukjuk be az ablakot, ha könnyedén ki tudjuk húzni, akkor nyári állásban van. Fontos, hogy mindig a megfelelő állásban legyen az ablak, folyamatos téli állásnál az ablak feszül, hamarabb tönkre megy, folyamatos nyárinál pedig  nem megfelelően szigetel.

 

 

Kicsit hosszú lett ez a cikk is, de remélem sikerült pár hasznos tanácsot adni.

Várom kérdéseiteket, észrevételeiteket!

Üdvözlettel:

Barkácsolók Boltja

Vélemény, hozzászólás?