Hagyományos izzó, kompakt fénycső vagy LED? Spóroljunk az árammal!

Boltunkban sokan vásárolnak különböző fényforrásokat, ebből adódóan nagyon sok tévhittel és félinformációval találkozom. Ebben a finoman szólva sem rövid leírásban ezeket szeretném reményeim szerint eloszlatni, és pár jó tanácsot adni a vásárláshoz. Előre leszögezném, nem célom senkit több tízezres beruházásra ösztönözni! A fokozatosság és a megfontolt döntés mindig a leginkább célra vezető.

Én és még nagyon sokan úgy szocializálódtunk, hogy létezik 40-60-100W-os izzó és osszuk be. Manapság a bőség zavarában ember legyen a talpán aki ki tudja választani a megfelelő fényforrást. A továbbiakban izzót fogok használni fényforrás helyett, ez már úgysem fog a magyar nyelvből kikopni, még akkor sem, ha egy LED-es fényforrásra az izzó kifejezés furcsa lehet.vegyes

Sokan úgy jönnek be a boltba, hogy javasoljak valami energiatakarékos megoldást. Nagyon örülök az ilyen kéréseknek, annál is inkább, mert a helyszínen minden típust be tudok mutatni bekapcsolva, öszze lehet hasonlítani az erősséget, színt, formát. Egy következő bejegyzésben részletesen írok majd a LED-ek fajtáiról is, illetve a foglalatok, formák sokféleségéről is. Most kezdjük az alapokkal!

Picit rúgjuk fel a megszokásokat: először levonjuk a tanulságokat és tippeket adunk, és csak utána jön a magyarázat. Miért? Hosszú a magyarázat és talán száraz is, nélküle nehéz dönteni, bár nem lehetetlen.

IGEN megéri LED-es vagy egyéb takarékos izzóra váltani. Mielőtt azonnal elrohannák és mindent kicserélnénk azért azt vegyük számításba, hogy az áramszámla csekélyebb része a világítás. A többi fogyasztónk bizony sokkal többet zabál. Azaz, ha most minden égőt lecserélünk is, nagyon nagy rezsi csökkenéssel ne számoljunk. Viszont az elromlott helyett már modern takarékost vegyünk, ne hagyományost.

Mindenkinek azt tanácsolom, ne oda vegye az újat ahol az elromlott volt! Gondoljuk át és a legtöbbet használthoz vegyünk új modern izzót, az ott még működőt pedig az elromlott helyére! Így mindig a legtöbbet használt, így legnagyobb fogyasztó lesz a legmodernebb, legtakarékosabb. Plusz kiadás nélkül spórolunk és szép lassan mindegyik modern és takarékos lesz.

Ezek után jöjjön a szárazabb rész.

Röviden először a működési elvekről:

izzoAz izzólámpa az egyik legrégebbi elektromos fényforrásunk. Fényét elektromos áram által felizzított volfrám szál adja, az izzószálat az üvegburában lévő semleges gáz vagy vákuum óvja meg a levegő oxidáló hatásától. Színhőmérséklete kellemes, meleg fényű 2700 Kelvin. Az izzó fénye lényegében bekapcsolás pillanatában eléri a maximális értékét, ami élettartama során csak kis mértékben csökken.

halobetetA halogén betétlámpás izzó tulajdonképpen tökéletesített izzólámpa. A lámpa búrájába halogén elemet (jódot vagy brómot) juttatnak. Spirálja a volfrám izzóénál magasabb hőmérsékletű, ezért a búrát keményüvegből vagy kvarcból készítik. Hatásfoka átlagosan 20-30%-kal jobb, mint a hagyományos izzólámpáké, (használatával ennyi energiát lehet megtakarítani), de a halogén izzó is felforrósodik működés közben, tehát sok hőt termel. Formája, színhőmérséklete és élettartama is megegyezik az izzólámpáéval. Felkapcsolás után azonnal teljes fényerővel világít és fényerő-szabályozós lámpákban is használható.

cfl1A kompakt fénycső (angolul Compact Fluorescent Lamp – CFL) energiatakarékos fényforrás. Akár 70-80%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint az izzólámpa. Az 1980-as években kezdett elterjedni. Működési elve azonos a hosszú, rúd alakú fénycsövekével, csak az alakja más. Mivel a korszerű kompakt fénycsőben a begyújtást egy, az izzóba beépített elektronika vezérli, a mai korszerű kompakt fénycsövek érzéketlenek a kapcsolgatás gyakoriságára. A bekapcsolás után azonban bizonyos időre (30…60 másodperc) van szükség, amíg teljes fényerejét eléri. Ezért olyan helyeken célszerű alkalmazni, ahol kevesebb ki/bekapcsolás mellett hosszabb ideig folyamatos világításra van szükség. Élettartama 6-8-szorosa a hagyományos izzóénak, ezért (is) nagyon gazdaságos. A kompakt fénycsövek általában nem használhatók fényerő-szabályozós áramkörökben.

A LED világító dióda led-diodafélvezető anyagból készült korszerű fényforrás (neve az angol Light Emitting Diode rövidítéséből származik). A dióda által kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől, ötvözőitől függ. Élettartama akár 10-15 év is lehet, ezért – bár ára viszonylag magas – nagyon gazdaságos. Akár 95-99%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos izzólámpa. Alacsony hőmérsékleten üzemel és bekapcsolás után azonnal teljes fényerővel világít. A LED fényforrások nagyon széles fény-szín tartományban vásárolhatók és egyes típusoknak nemcsak fényereje, de akár a színe is szabályozható. A LED-es világítóeszközök kivitelüket tekintve lehetnek a hagyományos izzókkal kompatibilisek, azaz ugyanúgy foglalatba tekerhetők, 230 Voltosak, és lehetnek speciális kivitelű, szigorúan csak a saját tápegységükkel működtethető megoldásúak. A LED a jövő fényforrása. Nagyon széles körűen használható és a technológia még mindig komoly fejlődés előtt áll.

 

oled-oalcagu10-led-3woled-kukoricaled1

 

Ennyit az elvekről, jöjjenek a számok ( ígérem most jön a neheze).

Lássunk egy példát:

Hagyományos 40 W izzó:

 • Megvilágítás mértéke: 430 lumen (A lumen (jele: lm) fotometriai mennyiség, a fényáram SI-származtatott mértékegysége; egy sugárzó forrás által kibocsátott látható fény “mennyiségének” az integrálja (összege). Definíció alapján a fényáram teljesítmény-jellegű mennyiség, mértékegysége watt kellene, hogy legyen. A lumen bevezetésének az az értelme, hogy a fényáram a látható fény tartományára vonatkozik, ellentétben a sugárzott teljesítménnyel, amely a teljes elektromágneses spektrumra vonatkozó radiometriai mennyiség.)
 • Élettartam: 1000 óra (napi 3 óra átlaggal kb. 1 év)
 • Fogyasztás: 40W (élettartam alatt kb. 40KW/h)
 • Színhőmérséklet: 2800K (A színhőmérséklet a látható fény egy jellegzetessége.
  Emelkedő hőmérsékletű feketetestek színe. Megj.: Az ábra méréstechnikailag nem pontos

  Egy fényforrás színhőmérsékletét az általa okozott színérzet és egy hipotetikus feketetest-sugárzó által létrehozott színérzet alapján határozzák meg. Izzólámpák esetében, lévén, hogy a fény izzásból származik, a színhőmérséklet jól egybe esik az izzószál hőmérsékletével. A nem hőmérsékleti sugárzás elvén működő fényforrások, mint például a fénycsövek esetében közvetlen fizikai jelentése nincsen. Ezért ilyenkor inkább korrelált színhőmérsékletről beszélünk. Elterjedt jelölése: CCT (Correlated Color Temperature))

Halogén izzó 28 W:

 • Megvilágítás mértéke: 345 lumen
 • Élettartam: 1000 óra (napi 3 óra átlaggal kb. 1 év)
 • Fogyasztás: 28W (élettartam alatt kb. 28KW/h )
 • Színhőmérséklet: 2800K

Kompakt fénycső 9W:

 • Megvilágítás mértéke: 490 lumen
 • Élettartam: 6000 óra (napi 3 óra átlaggal kb. 6 év)
 • Fogyasztás: 9W (élettartam alatt kb. 5KW/h )
 • Színhőmérséklet: 2800K-5700K

LED-es fényforrás 5W:

 • Megvilágítás mértéke: 470 lumen
 • Élettartam: 20000 óra (napi 3 óra átlaggal minimum 10 év)
 • Fogyasztás: 5W (Évente: kb. 5kw/h )
 • Színhőmérséklet: 2800K-7200K

Összesítés

Vásárlásnál 4 fő értéket vegyünk figyelembe:

 1. Megvilágítás mértéke
 2. Színhőmérséklet
 3. Sugárzás szöge
 4. Fogyasztás

Az alábbi táblázat segít a lumen érték számításánál, utána pedig kis tanács a színhőmérséklethez.

05-fenyero

A különböző színhőmérsékletek befolyásolják az ember hőérzetét és koncentrálóképességét. Tradicionális okokból a színhőmérséklet fordított hőmérsékleti asszociációkat okoz. A kékebb árnyalatok, bár magasabb színhőmérsékletűek, alacsonyabb hőmérséklet érzetét keltik. Hasonlóképp a vörösebb árnyalatok melegebbnek tűnnek. Ennek oka, hogy vörössel az izzást, és tüzet hozzák összefüggésbe, míg a kékkel inkább a jeget, vagy a vizet. Ezért hideg munkahelyeknél az alacsonyabb színhőmérsékletű (melegfehér), míg meleg munkahelyeken inkább a magasabb színhőmérsékletű (hidegfehér) árnyalatokat alkalmazzák.

Hasznos tanács: A melegebb árnyalatok pihentetőbben hatnak, ezért a lakásban a meleg-fehér fényforrások használata javasolt.

 

Mentés

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?