Karácsonyfa fényei és javításuk

Az év jeles ünnepe a karácsony. Már jó előre készülünk rá, mégis néhány apróságról gyakran megfeledkezünk, pl. a fenyőfa ünnepi fényfüzéréről.

izzosor

Pontosabban annak kipróbálásáról. Így megeshet, hogy szenteste bekapcsolva nem gyulladnak fel a kis izzók, és az is lehetséges, hogy ezt a próbát ugyan még kiállja, de a fára erősítése után már nem teljesíti e kötelességét. Ha azonban néhány nappal előtte vizsgáljuk át a világítást, akkor tippjeink alapján megkísérelhetjük felderíteni és kijavítani a hiba okát. Ha pedig ez mégsem sikerülne, még mindig vehetünk helyette újat.

   Előre bocsátjuk, hogy a fenyőfüzért csak üzletekben, ne a piaci, vagy a sarki kellékárusnál vásároljuk meg!

A fenti figyelmeztetést vegyük nagyon komolyan, mert az üzletek csak olyan termékeket forgalmaznak, amelyek biztonsági szempontból megfelelőek. Működés közben nem okozhatnak zárlatot, ún. önkioltó műanyagból készült a foglalatuk, villásdugójuk szigetelő gallérral ellátott, és a vezetékek a teljesítményhez megfelelő méretűek. Ha pedig javítunk, akkor nekünk is e szempontok szerint kell eljárnunk, pl. vezetékszakaszok, vagy villásdugó cseréjekor.

   A legfontosabb szabályt azonban mindenkor tartsuk be: javításkor mindig húzzuk ki a füzér villásdugóját a hálózati csatlakozó aljzatból! Ez alól csak az az eset lehet kivétel, amikor az égők egyesével történő megmozgatásával keressük a hibát.

karizzo

 

Mivel a beltéri füzérek közvetlenül a hálózatra kapcsolva működnek, izzóik feszültsége a füzért alkotó, sorosan bekötött foglalatok számától függ. Ha nem tudjuk kideríteni, hogy a saját fenyőfa világításunkhoz hány V-os izzó kellene, akkor a foglalatok számával osszuk el a 240 V-os feszültséget, és eredményeként megkapjuk a pótizzó feszültségét. A régi, pl. 17 db E5-ös foglalatba 14 V-os, 3 W-os Edison menetes izzók valók, ezt az eredeti izzók nyakán található adatokból is megállapíthatjuk. Az újabb, többnyire 35 izzós füzérhez pedig 7 V-os, műanyag foglalatú izzók valók. Cseréjük alkalmával mindig arra törekedjünk, hogy névleges feszültségükkel azonos, vagy ennél 1-2 V-al magasabb legyen. Ha kisebb a voltszámuk, túlmelegednek, kiégnek, tűzveszélyt is okozhatnak. Soha nem szabad pl. “gyors megoldásként” egy-két foglalattal csökkenteni a füzért, mert ezzel az összes égő veszélyesen túlmelegedhet, sőt tüzet is okozhat!

Az újabb füzérek foglalatai látszatra nagyon hasonlóak, ám a készletbe való izzók műanyag nyaka eltérő   lehet. Ha az új pótizzók feszültsége megfelelő, akkor kis ügyességgel kiemelhetjük a füzérünkbe nem illő búrafoglalatból, s áthelyezhetjük a kiégett izzóéba. Ehhez a búrafoglalat két oldalán visszahajlított vékony kivezető huzalt óvatosan egyenesítsük ki, majd az izzótestet húzzuk ki a számunkra nem megfelelő kialakítású foglalatból. A saját kiégett izzónkat is így emeljük ki a foglalatából, és helyére az új izzó búráját nyomjuk az izzónyak foglalatába. Az alul kinyúló rézhuzal kivezetéseket pedig hajlítsuk elállóan a nyak lapos helyezőcsapjának keskeny oldalaira. Vigyázzunk, az izzók kivezetései nem azonos hosszúságúak, visszahajtva a kelleténél rövidebbek lehetnek, ezért nem fognak megfelelő kontaktust adni az izzófoglalat érintkezőinél. Ez akkor is előfordulhat, ha az izzóbúra nem ül teljesen a nyakhüvely aljára, illetve behelyezéskor elgörbülve megrövidül a két vékony kivezető huzal. Ezeket behelyezés előtt mindig egyenesítsük ki.

karizzo2

Nos, akkor vegyük sorra a legegyszerűbb, 230 V-os, sorba kötött, izzósoros karácsonyfa füzérek lehetséges hibáit és azok javításait.

1. Izzó cserélgetős:

Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módszer. Hátránya, hogy több izzó hibája esetén hatékonyan nem alkalmazható, a vezeték szakadását sem tudjuk kiszűrni . Az eljárás roppant egyszerű, kivesszük az első izzót és az új biztosan jót a helyére tesszük. Szerencsés esetben azonnal mindenki világit és boldogan félre tesszük (Megjegyzem Murphy szerint ennek igen csekély a valószínűsége ), ha nem akkor a másodikkal folytatjuk egészen addig míg nem járunk sikerrel. Hozzá tenném az elsőként behelyezett izzót nem kell kivenni, hisz nagy valószínűséggel a kezünkben lévő is jó.

2. Izzók ellenőrzése:

Szükségünk lesz egy 4,5 V-os lapos elemre, ez még a 17 V-os izzót is halvány derengésre bírja és nem tudjuk a kisebb feszültségű izzókat sem tönkre tenni. Előnye, hogy több izzó hibáját is kitudjuk deríteni. Hátránya, hogy venni kell egy lapos elemet, a vezeték szakadását nem tudjuk kiszűrni. Az izzókat egyenként kicsavarjuk és az elem két pólusához  érintjük, a jó izzók természetesen világítani fognak a rosszak nem. Szerintem ez a módszer a legmegbízhatóbb és különösebb elektromos ismeretet sem igényel.

3. Felezős módszer, mérőműszerrel:

meromuszer

Itt egy kis mérésismeret és természetesen egy mérőműszer szükséges mellyel ellenállást tudunk mérni. Előnye, hogy a vezeték szakadását is kitudjuk szűrni. Hátránya, hogy kell egy mérőműszer és némi elektromos ismeret. A hiba kereséséhez az izzósort a konnektorból húzzuk ki, a mérőműszert állítsuk ellenállás mérésre. Az izzósor közepén lévő izzót vegyük ki. Az egyik mérővezetéket helyezzük a villásdugó villájára, a másikat pedig a foglalat érintkezőjéhez. Az egyik irányban szakadást kell mérnünk azaz végtelent, a másik irányba szerencsés esetben valamekkora értéket (az érték az izzóktól függ ). Az izzót helyezzük vissza és a szakadás irányába felezve az izzókat vegyük ki a  következőt. Ismételjük meg az előbbi méréseket egészen addig míg ki nem szűrjük a hibás izzót vagy kábelszakaszt. Ezt a módszert igazán csak akkor javaslom, ha minden izzót ellenőriztünk és mégis hibás a sorunk. Foglalat hibát vagy kábelszakadást tudunk igazán így kiszűrni. Szükség szerint cseréljünk foglalatot vagy cseréljük ki a szakadt kábel részeket. Kábel csere esetén figyeljünk a megfelelő szigetelésre és csatlakozásra.

karizzo3

Jó készülődést az ünnepekre!

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?