WC tartályok javítása. Spóroljunk a vízzel!

Reményeim szerint új sorozatot indítunk spóroljunk felkiáltással. Először a víz, azon belül is a WC kerül előtérbe. Következőre az áram és világítás, majd a gáz és  fűtés következne. Várom kommentben a további ötleteket, hogy azokat is megpróbáljuk körbejárni!

domotor1

 

Vágjunk is bele! Többen bele sem gondolnak, hogy az egyik legnagyobb vízfogyasztó helyünk a WC. Egy átlagos 4 tagú család naponta 100-120 liter vizet használ el, ez havi szinten bizony 3-4 köbméter. A mai víz- plusz csatornaárak mellett már érdemes ezzel foglalkozni. Plusz nem elhanyagolható a környezet és a vízkészletek védelme sem.

Egy WC kialakítása, esztétikája ugyanolyan fontos, mint az, hogy mindig működőképes is legyen. Ezen túlmenően nem árt, ha az öblítés víztakarékos, mert az ellenkezője bizony sokba kerül. A korszerű monoblokkos vagy beépített tartályoknál szokásos kettős öblítési funkciónak köszönhetően ez már alapfunkció, ám a hagyományos és főként a magasan telepített újabb tartályoknál is megoldható. A vízszivárgás azonban egyik öblítő mechanizmusnál sem megengedhető, mert ez naponta akár 20 liternyi túlfogyasztást is eredményezhet, ami időnkénti javítással, és/vagy a főegységek tisztításával megelőzhető.

domotor9

Miért is szivároghat egy WC tartály? Alapvetően két fő egység található benne a töltő és az öblítő szelep. Bármelyik meghibásodása okozhatja a problémát, de nézzük hogyan állapítsuk meg melyikhez is nyúljunk. A WC tartálynál lévő bejövő víz sarokszelepét zárjuk el. Figyeljük meg, hogy a szivárgás megszűnt-e, ha igen a töltő szelep nem zár el és a tartály túlfolyóján keresztül távozik a víz. Viszont, ha továbbra is szivárog akkor az öblítő szelepnél kell keresni a hibát.

domotor8

 

 

A vízkő lerakódásokat egyik sem szíveli. Ez főként a mozgó alkatrészeknél, vezetőcsapoknál, függőleges rudazatoknál okozhat mozgászavarokat, azaz a szelep nem zár le teljesen, szivárgást okoz. A szelep zárását akadályozhatja a működtető karra rakódott vízkőréteg, amely korlátozhatja a mozgását. Ez a szelep kiömlő csövének vízköves végére is vonatkozik, amit a gumitömítés már nem képes tökéletesen lezárni. Egy hosszabb, tömény ecet-, vagy citromsavas áztatás után a vízkő eltávolítható, a szivárgás megszüntethető. A záró gumitömítést is érdemes megnézni, mert ha kopott, netán elhasadt, akkor cseréje szükséges a teljes vízzáráshoz, típustó függően javítókészletben kapható 400 és 800 Ft között. Mivel a töltőszelep minden alkatrésze műanyag, érdemes kiszerelése után vízkőoldó folyadékban áztatva megszabadítani a lerakódásoktól. A mozgó alkatrészek szilikonzsíros kezelése is jó hatású. Ez a munka azonban elég pepecselő, ami esetleg egy azonos típusú, ám új töltőszelep beszerelésével kiváltható, ez kb. 2000 Ft kiadással jár.

domotor6

A WC tartály másik fontos egysége a leeresztő szelep. Bár ennek alkatrészei is vízkövesednek, ez ritka esetben okoz szivárgást. Annál inkább az alsó tömítőgyűrű alá szorult vagy a gyűrűre tapadt szennyeződések, esetleg a záró gumigyűrű kikeményedett anyagának vetemedése. Ez utóbbi esetben csak a gyűrűcsere segíthet, amelynek a beszerzése néha problémás, bár különféle tömítőgyűrű készletek egységcsomagban kaphatók. Könnyebb a helyzet, ha a szelep zárását valami szennyeződés gátolja. Tisztítás után – ha a gyűrű már jól felfekszik a kiömlőnyílás peremére – megszűnik a szivárgás. Ehhez viszont szét kell szedni az öblítő egységet, ami a korszerűbb gyártmányoknál elég összetett feladat. Viszont egy ilyen egység cseréje akár 3000 Ft is lehet.

A javítások alkalmával nem árt magát a tartályt is alaposan átmosni, mert az aljára a vezetékes vízzel együtt elég sok üledék rakódik le. Ezt mosószeres kefével és bő vízzel – felhúzott öblítő szelepállásban, öblítés közben – célszerű eltávolítani.  A nagyon régi tartályokat célszerű az új gyártmányok valamelyikére cserélni. Ezzel megvalósítható a víztakarékos öblítés és a tartályok formája is esztétikusabb lesz.

domotor4A következő igen csak hasznos és fontos beállítás a tartályban lévő víz szintje. Általánosan elmondható, hogy egy öblítéshez 7,5-8 liter víz szükséges. Miért is fontos ez? Kevés víz esetén többször kell lehúzni a WC-t a siker érdekében ami tetemesen növelheti a vízszámlát. A sok pedig bizony pazarlás. Ezt sajnos csak tapasztalat útján tudjuk megállapítani, de érdemes rá figyelni sokat spórolhatunk vele.  Az újabb tartályoknál a gyártó a belső oldalon skálázza hány liter víz is van a tartályban. A beömlőszelepnél egy csavar segítségével ez beállítható.

 

Remélem sikerült a WC tartályt alaposan körbe járni. Ha kérdésed van, nyugodtan tedd fel és megpróbálom megválaszolni, ha tetszett, köszönettel vesszük a megosztást.

Üdvözlettel:

Barkácsolók Boltja

 

Mentés

Vélemény, hozzászólás?